Zwitserland dag 9 15 juli 2025

15 juli 2025 - Leonberg, Duitsland

Gisteravond na het eten “Kwizz”avond. Piet kwam in een prachtig kostuum de eetzaal binnen. Hij was weer zijn broer Karel. Eerst kregen we allemaal 2 diploma’s, omdat we een rit hadden gemaakt met de Glacier-express en de Bernina- express. Dat kan niet iedereen zeggen. Daarna legde hij uit  waarom we 5 euro mochten betalen.  Een gedeelte daarvan ging naar  het Kikafonds. En toen 15 kwizz-vragen. De instinkers waren: als ik drie bochten naar links maak en twee naar rechts met mijn bus, welke band  van de bus slijt dan het minst?  Ha, ha, de reserveband! De andere was: hoeveel liter benzine gaat er in mijn tank?  Antwoord : 0, want hij  rijdt op diesel. Zelfs Wim trapte er in!
De overige vragen gingen over de eerste overnachtingsplaats (wat ik ook niet meer wist). en echt over de reis . Met zijn tweeën hadden ze 12 punten en mocht er met een dobbelsteen geloot worden. Wim had 8 punten en ik 7. Allebei voldoende dus en stijve kaken van het lachen. Iedereen kreeg een troostprijs: een tablet chocola.
We hebben al een koffer ingepakt dat vanavond niet meer de bus uit hoeft. Eén kant van de bus wordt geladen met koffers die er niet meer uit hoeven. Op naar Liechtenstein.
We rijden langs het gebied waar de “Heidi” films enz. werden opgenomen. En natuurlijk nu commercieel goed gebruikt worden . In de bus werd natuurlijk het Duitse liedje gedraaid en meegebulderd.  Ik snap nu waarom we geen muggen  in de bus hebben.  De rivier de Rijn is de grens tussen Liechtenstein en Zwitserland.
In  Liechtenstein wordt het gereedschap Hilty geproduceerd.
In Vaduz, de hoofdstad van Liechtenstein, maken we een rondrit met een touristentreintje. Leuk om even rond te rijden met een Nederlands verhaal .  Het kasteel is helaas niet te bezichtigen. Maar wel mooi. Heel schoon ook weer hier  ook heel veel bloemen en fruitbomen. Ze hebben ook een eigen stadion. Liechtenstein heeft een verdrag gesloten met Zwitserland o.a wat de beveiliging betreft. Weer terug in de  bus  werd de tweedeprijswinnaar van gisteren nog gehuldigd. Hij kreeg een kussentje en een dekentje met reclame van Dejongintrareizen en een fles wijn. Natuurlijk met een heel circus er om heen! Als we op de autoweg rijden, krijgen we nog uitleg over de geschiedenis van Zwitserlan. Maar het is weer helemaal grijs en na tien minuten giet het weer. Maar we zitten dan droog op weg naar Schaffhausen. We rijden dan langs de Bodensee die we net kunnen zien aan de rechterkant.
Als we in de buurt van Sankt Gallen komen, heeft Piet nog een verrassing. Als wij het leuk vinden, wil hij daar ook nog wel stoppen. Nou, dat was echt weer een cadeautje! Een prachtige   barok-kerk en aan het stadje kon je zien dat we aan het begin van het Schwarzwald zaten.  Het landschap wordt vlakker en als we bijna bij Schafhausen zijn, komen we langs een heel klein watervalletje. Goed kijken zegt Piet, want anders zijn we er langs.  Gelukkig komen de echte watervallen nog. Heel indrukwekkend!  Je kunt er ook nog boottochtjes maken. Maar niemand heeft er interesse in. Het is intussen  weer 28 graden!  Gewoon even een bakje koffie van uit de bus en even wat drentelen, kijken en dan gaan we om kwart over vier weer verder. Het is alweer heel erg mooi.
De Rijn  is van hier uit  met kleine boten te bevaren. Vanaf  Bazel  kunnen alle boten er varen.
Als we Duitsland binnenrijden zet Piet een echt Duits liedje op: Du van Peter Maffay. Wr wordt verzocht om flink mee te zingen. Hoor je het geblèr al??? intussen dirigeert hij achter het stuur. Wim kan dit koor dus niet waarderen. Dan gaan we diesel tanken dus geen benzine (kwizz gisteravond).
Daarna rijden we over de Donau, die nog niet veel voorstelt. Helaas komen we in de file terecht.  Het is nu nog zeker een uur rijden, koffers uit de bus, eten. Dat wordt een late!
Daarom sturen we nu alvast het Spaubekjournaal. Hoeven jullie niet zo lang te wachten.
Groetjes en tot morgen!

Wim en Tilly

1. Tom Posno:
    Hoi Tilly en Wim,
    Jullie zijn dus weer op de terugreis!
    Toch in die korte tijd in heel wat landen geweest: vandaag werd Liechtenstein toegevoegd.
    Volgens mij, Wim, vind je het Franciscuskoor toch net iets beter dan het koor van jullie reisgezelschap, toch?
    En toch in het algemeen geluk met het weer: de meeste regen viel toch tijdens het reizen met de bus!
    Fijne rustige avond en tot het volgende Spaubek-journaal( het laatste van deze reis?).
    Veel groetjes uit Velp, Tom.
  2. Ans Vaes:
    15 juli 2025
    Aan alles komt een einde.Maar volgens mij hebben jullie een gezellige vakantie gehad ,. Veel gezien en weer leuke foto’s gemaakt Geniet nog van de laatste dag ,.Bedankt voor de leuke verhalen ,Grtz
  3. Mieke Gommers:
    15 juli 2025
    Nu worden er veel kilometers gemaakt voor de terugreis, maar Piet weet jullie nog wel te amuseren.
    Fijne laatste dag!
  4. Jan Dommerholt:
    15 juli 2025
    Tja, aan alles komt een eind. De tijd vliegt, ik hoor jullie nog zeggen: morgen gaan we naar Didam en nu zijn jullie alweer richting NL. Geniet nog van de laatste dag.
  5. Gerty:
    16 juli 2025
    Tja het zit er weer op ! Wat hebben jullie genoten ! maar met jullie heel wat kijkers onder ons waar ik bij hoor !
    het was een mooie reis met veel bezienswaardigheden !!
    Prachtig ! nu op naar nederland , de thuishaven ......ik wens jullie een goede reis en tot gauw !! groetjes....
  6. Jan hendriks:
    16 juli 2025
    Jullie hebben een mooie vakantie goede terugreis
  7. Mariet Keijsers:
    16 juli 2025
    Schoonheid, humor en mooie herinneringen, wat een geweldige vakantie!